Jadąc w góry, nie można zapomnieć o takich pysznościach, jak
oscypki. Kto był, ten wie, że są to wyroby, w których specjalizują się górale,
zwłaszcza Ci pochodzący z Podhala. Receptura produkowania serów była długo
utrzymywana w sekrecie przez górali, i przekazywana z pokolenia na pokolenia.
Dziś wiemy, jak wygląda cały proces produkcji tego pysznego oscypka.
Tradycyjnie oscypki są robione przez baców na hali, którzy po wydojeniu owiec
do drewnianego naczynia, zabierają się do produkcji sera. Najpierw mleka należy
przecedzić przez lniane płótno, dzięki czemu nie będzie w nim pływała żadna
trawka i inne paproszki.
Mleko jest przelewane do drewnianej kadzi, do której baca wsypuje specjalną, wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, czyli enzym trawienny ułatwiający zrobienie się masy serowej. Następnie ser po uformowaniu w wrzecionowate bloki ze zdobieniami, moczy się w przygotowanej wcześniej solance, usuwając w ten sposób nadmiar wody, a także, co ciekawe, bakterie. Wymoczony ser leżakuje później w bacówce na górnej półce, wędzi się w dymie spalanego drewna.
Mleko jest przelewane do drewnianej kadzi, do której baca wsypuje specjalną, wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, czyli enzym trawienny ułatwiający zrobienie się masy serowej. Następnie ser po uformowaniu w wrzecionowate bloki ze zdobieniami, moczy się w przygotowanej wcześniej solance, usuwając w ten sposób nadmiar wody, a także, co ciekawe, bakterie. Wymoczony ser leżakuje później w bacówce na górnej półce, wędzi się w dymie spalanego drewna.
Od 2007 roku oscypek jest objęty ochroną nazwy, jako
regionalny produkt polski.
Jest to wyjątkowy smak, który uwielbiają Polacy, można je
kupić niestety na Podhalu, a także przyjeżdżają one do Krakowa, natomiast od
niedawna można oscypki kupić także w
Warszawie.
Miasta, które uczestniczą w oscypkowym szlaku:
Zawoja, Nowy
Targ, Kraków, Leśnica, Szaflary, Biały Dunajec, Poronin, Zakopane, Kościelisko,
Bukowina Tatrzańska, Białka Tatrzańska, Hala Wojkowa, Wierchomia, Łapsze Niżne,
Czorsztyn, Konina, Nowy Sącz, Jaworki. Są to miejsca, w których możemy
skosztować tego regionalnego smakołyku.